Ευχές ικανές σε ποσότητα να μας συντροφέψουν για το χρόνο που έρχεται

12.12.2018

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Τετάρτη(12/12)   οι επισκέψεις του δεκαπενταμελούς κλιμακίου  του ΚΕΣΟ στα γηροκομεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την κοσμετολογική περιποίηση των  γιαγιάδων και των παππούδων. Οι συγκεκριμένες επισκέψεις γίνονται για πρώτη φορά στην ιστορία της προνομιακής προσφοράς της ΙΑΑ, ως αποτέλεσμα των γνώσεων, που παρέχουν σε σπουδάστριες  και αυριανές επαγγελματίες τα Τμήματα Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ.

Ο τελευταίος μας σταθμός, ήταν στο γηροκομείο της Αγίας Παρασκευής,  όπου φιλοξενούνται  41 γέροντες και γερόντισσες.

Του κλιμακίου του ΚΕΣΟ ηγείτο η Διευθύντρια του κα Μαίρη Πίνη, το μέλος του ΔΣ Μαρία Τάταρη και πλαισιώνονταν από την καθηγήτρια  κοσμετολογίας Κατερίνα Αράπογλου, καθώς και τις συνεργάτιδες του ΚΕΣΟ κομμώτριες  κυρίες Αγγελική Κανακάρη & Λεόνα Πουρσουνίδου.

Με την είσοδο μας στον φιλόξενο χώρο, του της Στέγης, που εποπτεύεται από τον π. Κωνσταντίνο,  μας δημιουργήθηκε η αίσθηση, ότι στη συγκεκριμένη,  επικρατούσε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα  και οι φιλοξενούμενοι από κοινού, με τους νοσηλευτές   και την  διευθύνουσα του προσωπικού   κα Ιωάννα Παπαδοπούλου,  αποτελούν μέλη της οικογένειας αυτής.  Για την κα Ιωάννα   μάθαμε ότι έχει παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια διαχείρισης ηλικιωμένων.

Η κυρία Λουκία  σήμερα  είχε τα γενέθλια της. Δεν την ρωτήσαμε τα ποσά έκλεινε, αλλά της προσφέραμε ιδιαίτερη περιποίηση, ενώ η κα Κούλα μας ζήτησε συγγνώμη και μας ρώτησε «δεν σας ενοχλεί,  που μου φτιάχνετε το πόδια»?

Στον κ. Κώστα περιποιηθήκαμε μαλλιά, χέρια, πόδια. «μόνο τα φρύδια μη μου κόψετε  γιατί θέλω να μοιάζω του Εθνάρχη Καραμανλή»  μας δήλωσε κατηγορηματικά.

Η Μαρία, η Μάρθα, η Κατερίνα, η Κούλα, η Ελένη, η Παγώνα ήταν κάποιες από τις  γλυκές  γιαγιάδες   και τους  συμπαθητικούς παππούδες της Στέγης.

Όλοι και όλες απόρησαν, με το σμήνος των κοριτσιών της ομάδας του ΚΕΣΟ –  σπουδάστριες των Τιμημάτων Δεξιοτήτων του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας –Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που εισέβαλαν στον χώρο τους με ψαλίδια μπιστολάκια, πενσάκια, λίμες ακόμα και με χειρουργικό νυστέρι για να τις/ τους περιποιηθούν, ενώ μερικές,  προσφέρθηκαν να μας πληρώσουν.

Αρκετές  και αρκετοί από τους φιλοξενούμενους & φιλοξενούμενες  έχουν παιδιά και τις επισκέπτονται συχνά. Άλλες  έχουν ανίψια, και λιγοστές έχουν μακρινούς συγγενείς και γείτονες, που μεριμνούν για εκείνες, ενώ στη Στέγη διαμένουν ακόμα και ζευγάρια, που δεν έχουν συγγενείς.

Στο χώρο, φτάσαμε λίγο μετά τις 10π.μ και φύγαμε στις 2.30μμ Τα έντονα  συναισθήματα και  οι δυνατές   εικόνες, που  μας δημιουργήθηκαν  μιλώντας με τον καθένα και την καθεμία   φιλοξενούμενη ξεχωριστά,   θα μπορούσαν να αποτελέσουν ιστορίες ζωής αν στην ομάδα είχαμε και σεναριογράφο,   θα τις άκουγε και  θα τις κατέγραφε.

Μια ακόμα  πιλοτική δράση  του ΚΕΣΟ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Από  Ως Διευθύντρια του ΚΕΣΟ ευχαριστώ τον Πρωτοσύγκελλο της ΙΑΑ  για την στήριξη της συγκεκριμένης  πρωτοβουλίας, τα μέλη του ΔΣ, τις καθηγήτριες των Τμημάτων Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ, τις κομμώτριες –συνεργάτιδες μας και κυρίως τις μαθήτριες που συμμετείχαν.