Βίοι & Χρόνοι Παράλληλοι στη καρδιά του Βατικανού

Δρόμοι  παράλληλοι το 1992 είκοσι επτά  χρόνια, πριν βρέθηκα στο Βατικανό ως εργαζόμενη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  για να πάρω συνέντευξη από τον τότε Πάπα Ιωάννη-Παύλο ΙΙ, με αφορμή το Μακεδονικό. Ήταν η εποχή,που όλη η Ελλάδα από άκρη σε άκρη είχε ξεσηκωθεί στο πόδι για το Μακεδονικό.

         Τότε λοιπόν με την βοήθεια του τότε νούντσιου(πρέσβη) του Βατικανού στην Ελλάδα, αλλά και του δικού μας  καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Βατικανού  π. Δημητρίου Σαλάχα, καθώς και με βοήθεια από τις καθολικές μοναχές του τάγματος Santa Felicita, τις οποίες γνώριζα από τα φοιτητικά μου χρόνια, βρέθηκα στο Βατικανό, για μια συνέντευξη με τον τότε Πάπα, ο οποίος μου δήλωσε  ότι: η «Ναι η Μακεδονία είναι Ελληνική. Είναι πατρίδα του Φιλίππου & του Αλέξανδρου του Κύριλλου & του Μεθόδιου».

       Αυτή η δήλωση τότε, φρενάρισε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει στην υιοθέτηση της ονομασίας των γειτόνων σε “NOVA Macedonia” μέσω  του γνωστού πακέτου Πινέϊρο. (Ο Πινέϊρο  ήταν υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας η οποία εκείνο το διάστημα ασκούσε την Προεδρεία της ΕΟΚ) τότε λοιπόν είχαν προηγηθεί:

 13/4/1992: Η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το Μακεδονικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή και χωρίς την παρουσία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Αποφασίστηκε να απορριφθεί το «πακέτο Πινέιρο» και η Ελλάδα να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνο αν τηρηθούν οι όροι της ΕΟΚ που συμφωνήθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 1991 και αν η ονομασία δεν περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά και το αναλαμβάνει ο ίδιος.

18/5/1992: Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ρολάν Ντιμά αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πρότεινε οι «12» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία του Βαρδάρη».

21/6/1992 Έρχεται η δήλωση του Πάπα ΙωάννηΠαύλου ΙΙ στη γράφουσα & στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Την δήλωση αυτή, σεβάστηκαν στην Διάσκεψη Κορυφής, που θα ακλούθησε,  όλοι οι καθολικοί. Έτσι παράλληλα με τις δράσεις της ελληνικής διπλωματίας στις 26/6/1992: στη Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζεται να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις – προτάσεις.

      Σήμερα είκοσι επτά χρόνια μετά, από άλλη τη θέση ως Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας(ΚΕΣΟ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με πρωτοβουλίες του Αναπληρωτή προέδρου του ΚΕΣΟ & Γενικού Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλέστατου Επισκόπου Φαναρίου  Αγαθάγγελου, -ο οποίους τα τελευταία 16 χρόνια συνεργάζεται με το Ποντιφικό Ινστιτούτο των Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστημίου του Βατικανού στην εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές,- ξαναβρέθηκα από κοινού με το ΔΣ του ΚΕΣΟ στο Πάπα και στο Βατικανό.

 Από το πρόγραμμα αυτό, έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 180 μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Αυτή την φορά, το Μακεδονικό υποτίθεται ότι λύθηκε(?) όπως λύθηκε. Στην Αγία Έδρα βρίσκεται ο Πάπας Φραγκίσκος ο όποιος κατά την συνάντηση μας την 25 Φεβρουαρίου 2019, αναφέρθηκε  στη σημαντική γέφυρα και συμβολή της Αποστολικής Διακονίας που έχει θεμελιωθεί  με όχημα τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική Γλωσσά.

Λόγο δε της παρουσίας του ΚΕΣΟ, στη καρδιά του Βατικανού και στην αίθουσα συνάντησης υψηλών πρόσωπων, ο Πάπας Φραγκίσκος άδραξε την ευκαιρία, ώστε να περιγράψει την προστασία στη σύγχρονη οικογένεια, η οποία έχει παραμεληθεί.