Ανθεί παγκοσμίως η παράνομη διακίνηση παιδιών & Γυναικών

ΗΠΑ: το FBI: Απελευθέρωσε 105 παιδιά θύματα trafficking Λονδίνο: αποκαλύφθηκε το κύκλωμα επαιτείας παιδιών στα φανάρια 
Ελλάδα: Βίαζαν, έδερναν και εξέδιδαν έγκυο Ρουμάνικης καταγωγής!

28.8.2013

UNICEF

 

Οργιάζει παγκοσμίως η διακίνηση γυναικών και παιδιών. Είναι αποδεδειγμένο ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης η εκμετάλλευση πολλαπλασιάζεται.

Την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο το  BBC έκανε συγκλονιστικές αποκαλύψεις σχετικά, για τα παιδιά που ζητιανεύουν στους δρόμους. Το ρεπορτάζ έκανε ο ρεπόρτερ του BBC, Τζον Σουίνι.

Έπειτα από πολύχρονη έρευνα που πραγματοποίησε μόνος του, εντόπισε τις συμμορίες που διαχειρίζονται τις «στρατιές» ανήλικων παιδιών, αναγκάζοντάς τα να ζητιανεύουν, ενώ οι κεφαλές των συμμοριών κατοικούν σε πολυτελέστατες βίλες της Ρουμανίας.

Το παιδικό trafficking αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες εντός του ευρωπαϊκού χώρου, ενώ, παρά τις προσπάθειες της Διεθνούς Αμνηστίας και της UNICEF, δεν έχει παρατηρηθεί μείωσή του. Τα παιδιά- εμπορεύματα του trafficking γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, παιδικής πορνείας, διακίνησης όπλων, καταναγκαστικής εργασίας και ζητιανιάς. Η EUROSTAT κάθε χρόνο παραθέτει στατιστικά δεδομένα σχετικά με το παιδικό trafficking, στο πλαίσιο μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καταπολέμηση του φαινομένου. Τα στοιχεία του 2013 ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτικά.

Το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την τετράχρονη Άλις από τη Ρουμανία, που περιφέρεται όλη την ημέρα στους δρόμους του Λονδίνου, ζητώντας χρήματα. Και όχι μόνο…

Στα τέλη Ιουλίου(30/7) Το FBI επιχείρησε και κατάφερε την απελευθέρωση 105 παιδιών που εξωθούνταν στην πορνεία,  κατά τη διάρκεια εκτεταμένης επιχείρησης σε 76 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών!

 

Τα περισσότερα θύματα ήταν έφηβες, συχνά από διαλυμένες οικογένειες, χωρίς να λείπουν σε κανέναν. Ο κόσμος τους είναι γεμάτος ναρκωτικά και εκμετάλλευση- σωματική και συναισθηματική- στον οποίο είναι αναγκασμένες να πουλάνε τα σώματά τους.

 

Το FBI ανακοινώνοντας την τελευταία του επιχείρηση κατά της παιδικής πορνείας, περιέγραψε μία σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας, που έχει αναπτυχθεί μέσω ιστοσελίδων που παρέχουν προαγωγούς ευπρόσιτους σε ξενοδοχεία, μοτέλ, στάσεις φορτηγών και οπουδήποτε αλλού.

 

Σε πανεθνική επιχείρησή του το περασμένο σαββατοκύριακο, το FBI πραγματοποίησε συνολικά 150 συλλήψεις, με απελευθέρωση 105 παιδιών 13-17, σύμφωνα με τον Ρον Χόσκο, αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Δίωξης Εγκλήματος.

 

Συνολικά, η τριήμερη επιχείρηση «Χαμένη Αθωότητα» έλαβε χώρα σε 76 πόλεις και περιλάμβανε την ενεργοποίηση 230 εισαγγελικών γραφείων & εισαγγελέων, όπως ανέφερε ο Χόσκο σε συνέντευξη Τύπου.

 

«Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση-σκούπα, με 28 έρευνες και 129 κατασχέσεις χρημάτων, ναρκωτικών, οχημάτων και όπλων. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και της εξώθησης στην πορνεία.

 

Με την επιχείρηση αυτή οι Αρχές έμαθαν περισσότερα για το πώς ευδοκιμεί η συγκεκριμένη «αγορά». Όπως εξήγησε ο Χόσκο, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως το Super Bowl και το Final Four του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος μπάσκετ (NCAA) προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες με χρήματα, που θέλουν να κάνουν πάρτι, καθώς και προαγωγούς με ιερόδουλες έτοιμες για εκμετάλλευση.

Ανακαλύψαμε δεκάδες παιδιά από τέτοια μεγάλα γεγονότα», συμπλήρωσε ο Χόσκο.

 

 

Στοιχεία που σοκάρουν

Σύμφωνα με τη UNICEF, η διακίνηση παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ετήσιο «τζίρο», που αγγίζει τα 9,26 δισ. ευρώ (12 δισ. δολάρια). Στις βαλκανικές χώρες, όπως αναφέρει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διακινούνται ετησίως 200.000 γυναίκες και ανήλικα κορίτσια με απώτερο σκοπό την εκπόρνευση. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την τριετία 2008-2010 τα θύματα trafficking στην Ευρωπαϊκή ‘Eνωση(Ε.Ε) αυξήθηκαν σε ποσοστό 18% και μάλιστα – τραγικό γεγονός – το  15%  των θυμάτων αυτών είναι παιδιά!

Στην έκθεση της Eurostat 2013 επισημαίνεται ότι θύματα σωματεμπορίας πέφτουν γυναίκες προερχόμενες από την Αλβανία, τη Λευκορωσία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Νιγηρία και ορισμένες χώρες της Ασίας. Θύματα καταναγκαστικής εργασίας σε χωράφια στην επαρχία, αλλά και στον χώρο της οικοδομής στα αστικά κέντρα, έχουν πέσει κυρίως άνδρες και παιδιά με προέλευση από την Αλβανία, το Μπανγκλαντές, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Μολδαβία, το Πακιστάν, τη Ρουμανία, ενώ το τελευταίο διάστημα τα θύματα καταναγκαστικής εργασίας προέρχονται από το Αφγανιστάν.

 

Εκτός όμως από την παράνομη εργασία σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στις κατασκευές, εκατοντάδες παιδιά – κυρίως Ρομά από την Αλβανία και τη Ρουμανία – βγαίνουν στον δρόμο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς είτε ως επαίτες είτε πουλώντας μικροαντικείμενα ή διαπράττοντας μικροκλοπές σε πολυσύχναστα σημεία.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με όλες τις διεθνείς συμβάσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου. Ήδη από τις 13 Δεκεμβρίου 2000 υιοθέτησε  τη  Σύμβαση του Παλέρμο και την επικύρωσε τον Αύγουστο του 2010.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Σύμβασης του Παλέρμο, ως  ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΊΝΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ με σκοπό τη σεξουαλική – οικονομική εκμετάλλευση νοείται: «η στρατολόγηση, μεταφορά, μετακίνηση, εγκατάσταση, στέγαση, η μέριμνα για τη συνέχιση της παραμονής ή την παραλαβή προσώπων, μέσω της απειλής ή της χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, της απαγωγής, του δόλου, της εξαπάτησης, της κατάχρησης εξουσίας, της κατάχρησης μιας τρωτής ή ευάλωτης θέσης, της προσφοράς ή της αποδοχής οικονομικού ή άλλου οφέλους για την επίτευξη της σύμφωνης γνώμης ενός προσώπου το οποίο ασκεί έλεγχο ή εξουσία επί άλλου προσώπου για το σκοπό την εκμετάλλευση».

Η εκμετάλλευση  περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο: την εκμετάλλευση της πορνείας άλλων &   άλλων μορφών σεξουαλικής εκμετάλλευσης(διακίνηση πορνογραφικού υλικού, κλπ), την εξαναγκαστική εργασία ή παροχή υπηρεσιών, τη   διαμόρφωση συνθηκών   δουλείας (δεσμευτική παροχή υπηρεσιών) ή τη λήψη σωματικών οργάνων.    Ως «πρόσωπα» νοούνται και τα παιδιά,  κάτω των 18 ετών.

 

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ  2 7.0 0 0.0 0 0  ΘΥΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΙ

  Η Διεθνική Σωματεμπορία δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Οι άνθρωποι εμπορεύονταν ανθρώπους και στο παρελθόν. Σήμερα όμως, το φαινόμενο αυτό έχει γιγαντωθεί, καθώς έχει πάρει ποικίλες μορφές (δεν αφορά μόνο την αγοραπωλησία δούλων), απλώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, αγγίζει εκατομμύρια θύματα και έχει ξεπεράσει κάθε όριο κτηνωδίας που μπορεί ανθρώπινος νους να φανταστεί.  Σίγουρα δεν είναι εύκολο να παραδεχτούμε πως τόσοι άνθρωποι δίπλα μας είναι δούλοι, καθώς στο μυαλό μας η δουλεία έχει προ πολλού δια νόμου καταργηθεί!

 Οι μορφές της Διεθνικής Σωματεμπορίας είναι οι εξής:

1. -εμπορία με σκοπό την καταναγκαστική/υποχρεωτική εργασία κυρίως παιδιών (στην αλιεία, στα μεταλλεία, στις κακαο-φυτείες, στο εργοστάσιο, στις κατασκευές και κατ’ οίκον εργασία) που εργάζονται συνεχώς για να «ξεχρεώσουν» ένα υποτιθέμενο, υπέρογκο, οικογενειακό χρέος, το λεγόμενο “dept bontage”,

2. -εμπορία με σκοπό την καταναγκαστική σεξουαλική εκμετάλλευση και παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών (κυρίως γυναικών και παιδιών),

3. -η επαιτεία,

4. -η παιδική πορνογραφία,

5. -η εμπορία βρεφών για υιοθεσία,

6. -η εμπορία οργάνων/ιστών ή άλλων οργάνων του ανθρωπίνου σώματος και

7. -η στρατολόγηση ανηλίκων σε ένοπλες ομάδες

Τα θύματά της είναι σύγχρονοι σκλάβοι, δηλαδή άτομα που α) στερούνται της ελευθερίας τους, β) το σώμα τους γίνεται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης και γ) όλα τα παραπάνω συμβαίνουν μέσω της ΒΙΑΣ ή της ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗΣ ΒΙΑΣ (ψυχολογική, σωματική, λεκτική).

Τα πλοκάμια της Διεθνούς Σωματεμπορίας διαβρώνουν ανησυχητικά την ανθρώπινη κοινωνία μέσα από την εκμετάλλευση ευπαθών ομάδων, γυναικών, παιδιών και οικονομικά εξαθλιωμένων ατόμων. Είναι ένα διαρκές έγκλημα που παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου όπως και στην Ελλάδα. Η Σωματεμπορία έχει χαρακτηριστεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ως «η πιο απειλητική μορφή παράτυπης μετανάστευσης λόγω της διαρκώς αυξανόμενης κλίμακας και πολυπλοκότητάς του, η οποία περιλαμβάνει όπλα, ναρκωτικά και πορνεία».

Δυστυχώς, στα μάτια του νόμου το σωματεμπόριο έχει απλώς να κάνει με την εγκληματικότητα και την συνεργία. Υπάρχει μια παντελής έλλειψη κατανόησης για την ωμή βαναυσότητα που περιλαμβάνει. Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) το περιγράφει ως το ταχύτερα αυξανόμενο διεθνές οργανωμένο έγκλημα παγκοσμίως. Παραμένει όμως ένα θέμα που δημιουργεί βαθιές διχογνωμίες αναφορικά με το πώς ορίζεται και πως πρέπει να αντιμετωπιστεί μεταξύ τόσο των εθνικών όσο και των διεθνών οργανισμών.

·        Σύμφωνα με την Judy Boyle, απόφοιτο Harvard και υπεύθυνη εκστρατειών εναντίον του trafficking (thenoproject.org), αναφέρει ότι «σήμερα υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι από πριν από 400 χρόνια, δηλαδή περίπου 27 εκατομμύρια σκλάβοι παγκοσμίως, δηλαδή πάνω από 2 φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας! Αναφορικά με το εμπόριο παιδιών, που επικρατεί  κάθε 60 δευτερόλεπτα πωλείται ένα παιδί και πως, ενώ πριν από 200 χρόνια αγόραζε κανείς ένα παιδί με 40.000 δολάρια, σήμερα αρκούν μόλις 50 δολάρια!»

·                     Η σωματεμπορία στα παιδιά αγγίζει δυστυχώς πολύ μικρές ηλικίες και η πελατεία τα θέλει να κατηγοριοποιούνται ως εξής: α) έως 5 ετών, β) 5-12 ετών, γ) έφηβοι και δ) “the damage group”, παιδιά που υφίστανται οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση. Όσον αφορά δε στα κέρδη από τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια που εισπράττονται από την δουλεία παγκοσμίως τα 32 δισεκατομμύρια προέρχονται από την ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ! Τα 28 δισεκατομμύρια από τα 40 προέρχονται ΜΟΝΟ από το Σεξ Τράφικιν. Αυτά τα μεγέθη  φέρνουν τη βιομηχανία του σεξ στη δεύτερη θέση μετά το εμπόριο ναρκωτικών σε έσοδα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας  αλλά και oι οργανισμοί ECPAT (End Child   Prostitution, Child Pornography and  Trafficking of Children for sexual purposes)

εκτιμούν ότι τα διακινούμενα πρόσωπα παγκοσμίως είναι δύο εκατομμύρια. Γυναίκες & παιδιά  κάθε χρόνο. Και αποτελούν αντικείμενο διασυνοριακής διακίνησης, που τροφοδοτεί τη βιομηχανία του σεξ με κέρδη, που υπολογίζονται ανάμεσα στα 12 και τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 127 «χώρες πηγής-προέλευσης» (Ασία και την Ανατολική Ευρώπη)που παρέχουν μεγάλους αριθμούς πορνών και παιδιών, που τροφοδοτούν την αγορά-βιομηχανία του σεξ και τα κυκλώματα σε 137 «χώρες προορισμού» (κυρίως χώρες του Δυτικού κόσμου και τις ΗΠΑ)
Το σύγχρονο δουλεμπόριο αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο διεθνές έγκλημα μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων. Ο αριθμός των παιδιών, που είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή μαύρης εργασίας παγκοσμίως υπολογίζεται σε 1,2 εκατομμύρια άτομα. Τα παιδιά αυτά απομακρύνονται από το σπίτι τους και στρατολογούνται διά της βίας ή της εξαπάτησης ή πωλούνται απευθείας από τους γονείς και τους οικείους τους στους εμπόρους.

Τα θύματα της εξαναγκαστικής πορνείας, καθώς πουλιούνται από τον έναν ιδιοκτήτη στον άλλο, υφίστανται  έναν μακρύ κύκλο βίας και κατάχρησης. Οι γυναίκες αποτελούν εξαιρετικά εμπορεύματα: τα κέρδη είναι τεράστια, οι πιθανότητες σύλληψης μικρές, οι ποινές γελοίες, και οι γυναίκες συχνά μπορεί να αναγκαστούν να ξεπληρώσουν τα έξοδα αγοράς και μεταφοράς τους, με το υποτιθέμενο «χρέος» τους να αποτελεί ένα ακόμη μηχάνευμα για την υποδούλωσή τους. Αναφορές της CIA εκτιμά ότι οι σωματέμποροι κερδίζουν κατά μέσο όρο 250.000 δολάρια από την κάθε γυναίκα. Δεν υπάρχουν όμως αξιόπιστες πληροφορίες για το πόσα χρήματα ξοδεύονται στο κάθε στάδιο του μακρού ταξιδιού από την αποπλάνηση μέχρι την εκπόρνευση, ποιος παίρνει ποιο μερίδιο και πόσα καταβάλλονται στους άντρες και τις γυναίκες, που ενεργούν σαν «συνοδοί» και «αγγελιοφόροι» κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

 

Παράνομα Παιδιά και γυναίκες στην Ελλάδα

           Η επιχείρηση έχει το δικό της σύστημα.  Στην Ελλάδα, τα παιδιά φτάνουν  νόμιμα ως τουρίστες ή παράνομοι μετανάστες κυρίως από την Αλβανία, τη Ρουμανία, άλλες χώρες των Βαλκανίων ή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και την Αφρική, για να μετατραπούν σε σύγχρονους σκλάβους υπό την απειλή της απέλασης από ή της βίας από τα κυκλώματα, που εξαναγκάζουν τα θύματά τους στην πορνεία ή την παράνομη εργασία. Περίπου 6.000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 16 ετών, ζουν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων(Αθήνα Θεσσαλονίκη, κλπ) με το 55% εξ αυτών να είναι πρόσφυγες. Από το 2005 ως το 2010, συνολικά 1.916 παιδιά δηλώθηκαν ως εξαφανισμένα, με τα 8 στα 10 να

είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών.

Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει χαρακτηριστεί παράδεισος διελεύσεις των συγκεκριμένων κυκλωμάτων διακίνησης και φαίνεται να μη συμμορφώνεται με τα ελάχιστα κριτήρια για την εξάλειψη του φαινομένου, που έχει θέσει ο αμερικανός νομοθέτης – η αποτροπή μετανάστευσης με σκοπό το trafficking. Στην έκθεση γίνεται  αναφορά σε μέτρα, που θα βοηθήσουν να εξαλειφθούν τα φαινόμενα σωματεμπορίας με γυναίκες από τη Νιγηρία, οι οποίες μπαίνουν στη χώρα από τα ανατολικά σύνορα, είτε μέσω των νησιών του Αιγαίου είτε των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, και στη συνέχεια διακινούνται από τα γνωστά κυκλώματα στην ηπειρωτική χώρα.
Οι ελληνικές αρχές πάντως φαίνεται να προχώρησαν το 2012 σε περισσότερες συλλήψεις σωματεμπόρων συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, ενώ έκαναν σημαντικές προσπάθειες για την εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας και του δικαστικού σώματος αναφορικά με τα ζητήματα εμπορίας ανθρώπων. Επίσης, Ελληνική αστυνομία και οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει στη διαλεύκανση  υποθέσεων σωματεμπορίας, αλλά και για τη χορήγηση καταλύματος και φιλοξενίας των θυμάτων σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

 

Επεξεργασία κειμένου Μαίρη Πίνη Διευθύντρια ΚΕΣΟ

Πηγές:BBC, UNODC(Γραφείο ΟΗΕ για έγκλημα & ναρκωτικά), ec.europa.eu,  ethnos.gr