Άγιος Πέτρος: θαυμάζοντας τα έργα του Ρωμαϊκού Μπαρόκ & της Αναγέννησης Προσκυνώντας τους τάφους του Αγίου Πέτρου αλλά του Ιωάννη Χρυσοστόμου

Ο Άγιος Πέτρος ( San Pietro in Vaticano) είναι η μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, που όσες φορές και να την επισκεφτεί ο επισκέπτης, πάντα και κάτι καινούργιο ανακαλύπτει, ενώ ο θαυμασμός και το δέος  των αγαλμάτων και των μνημείων του Ρωμαϊκού Μπαρόκ (Baroque αναφερόμαστε είτε στην ιστορική περίοδο 1600 – 1750 που ακολούθησε την Αναγέννηση  και ειδικότερα τον Μανιερισμό) που διαθέτει ο Άγιος Πέτρος.

       Αυτή τη φορά η επίσκεψη στον Αγ. Πέτρο έγινε με αφορμή την Κοινή Επίσκεψη Αποστολικής Διακονίας & Κέντρου Στήριξης Οικογενείας(ΚΕΣΟ) στο Βατικανό και με κίνητρο την εκμάθηση των Ελληνικών στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βατικανού.

       Την έδρα των Ελληνικών συντηρεί εδώ και είκοσι χρόνια περίπου η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από την έδρα έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου, που έχουν γίνει όχι μόνο μύστες και κοινωνοί της γλώσσας, αλλά και σκυταλοδρόμοι του Ελληνικού Πολιτισμού και όσων απορρέουν από την γλώσσα και τον Πολιτισμό μας. Για αυτό  και την αποστολή στο συγκεκριμένο ταξίδι συνόδευε ο υφυπουργός Εξωτερικών Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Εκκλησιαστική, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Πολιτική κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος συνοδευόταν από την πρέσβη μας στο Βατικανό κ. Αλέξανδρο Κουγιού και τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου κ. Παναγιώτη Πάρτσο.

    Πλοηγούς καί ξεναγούς μας είχαμε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος & Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΚΕΣΟ, ο οποίος μας οδήγησε στον τάφο του Ιωάννη του Χρυσόστομου για προσκύνημα, καθώς και  τον παλαιό μας γνώριμο, από το Οικοτροφείο της Αγίας Βαρβάρας Monseigneur Ανδρέα Palmieri, ο οποίος είχε συμμετάσχει και παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις για την γιορτή της Μητέρας, που είχε διοργανώσει το ΚΕΣΟ στον μαγευτικό κήπο του Οικοτροφείου.

      Ο Monseigneur Ανδρέα Palmieri  είναι άριστος γνώστης της Ελληνικής γλώσσας, αφού μας ξενάγησε μέσα στον Άγιο Πέτρο, μας οδήγησε στο υπόγειο, όπου βρίσκονται τα θεμέλια του ναού & ο τάφος του Αποστόλου Πέτρου.       

                                                            Ο Αγ. Πέτρος

Είναι χτισμένος πάνω από το σημείο ταφής του Αποστόλου Πέτρου. Μπορεί να χωρέσει 60.000 άτομα ενώ με την συνολική έκταση ολόκληρου του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος αποτελεί  και την μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου.

Ο Πάπας Ιούλιος Β΄ αποφάσισε πως η σχεδόν 1200 ετών βασιλική του Κωνσταντίνου δεν αποτελούσε κατάλληλο μέρος ταφής για τον ίδιο, και έτσι έγιναν διαπραγματεύσεις για μια επέκταση της βασιλικής. Επειδή όμως σε πολλά σημεία ήταν ετοιμόρροπη, αποφασίστηκε να αρχίσει μία μνημειακή ανέγερση μιας νέας πολύ μεγαλύτερης βασιλικής.

Στις 18 Απριλίου 1506 ξεκίνησε η ανέγερση της μεγαλοπρεπούς βασιλικής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1614 από τον Πάπα Παύλο Ε΄. Για τη χρηματοδότηση αυτού του τεράστιου επιχειρήματος επιβλήθηκε πολύ βαριά φορολογία στους πιστούς, ενώ και η πώληση συγχωροχαρτιών ειδικά στην Γερμανία τον 16ο αιώνα, συνέβαλλε αποφασιστικά στην κάλυψη των υπέρογκων εξόδων.                                                             

Το πρώτο αρχιτεκτονικό σχέδιο της νέας βασιλικής προέρχεται από τον αρχιτέκτονα Μπραμάντε (Bramante), ο οποίος ήταν ως το 1514 εργολάβος του φιλόδοξου αυτού επιχειρήματος. Από το 1515 ως το 1546 η διεύθυνση του σχεδίου άλλαζε συχνά χέρια, ενώ στους κυριότερους καθοδηγητές της ανέγερσης ανήκε και ο Ραφαήλ. Δεν είχε αποφασιστεί ακόμη η τελική μορφή, ενώ οι γνώμες διίσταντο σχετικά με την χρήση λατινικού ή ελληνικού σταυρού για την μορφή της βασιλικής.

Το 1547 την διεύθυνση του εγχειρήματος ανέλαβε ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος σχεδίασε και τον τεράστιο τρούλο της βασιλικής, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο που μαρτύρησε ο Απόστολος Πέτρος. Μεγάλο όνομα αρχιτέκτονα-καλλιτέχνη, που άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα ήταν ο Ζαν Λορέντζο Μπερνίνι, ο οποίος εργάστηκε  για 40 χρόνια στον Ναό υπηρετώντας τρείς Πάπες τον Ουρβανό Η’ που του πρωτοανέθεσε το αξίωμα και ακολούθως υπηρέτησε τον Ιννοκέντιο Ι΄(με τον οποίο από κάποιο σημείο και πέρα δεν τα πήγαν καλά, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε την αξία του) και τον Αλέξανδρο Ζ΄  Μόνο για το  Baldacchino ύψους 28 μέτρων που βρίσκεται πάνω από τον τάφο του Αγ. Πέτρου, χρειάστηκε να εργαστεί 9 χρόνια.

Στο χρονικό διάστημα από το 1607 ως το 1614 η βασιλική άρχισε να τελειοποιείται, ενώ ολοκληρώθηκε και το χτίσιμο της πρόσοψης σε ρυθμό μπαρόκ.

Στις 18 Νοεμβρίου 1626 εγκαινιάστηκε πανηγυρικά η μεγαλοπρεπής βασιλική.

Μέσα στη Βασιλική του Αγ. Πέτρου ο επισκέπτης συναντά την Pieta’(αποκαθήλωση) μαρμάρινο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου, από τα σπουδαιότερα έργα της Αναγέννησης, το έφιππο άγαλμα του Μ. Κωνσταντίνου, τους τάφους των Παπών, το άγαλμα του Αγίου Λογγίνου, Το ταφικό μνημείο της Κόμισσας, Δούκισσας, Μαρκησίας και Βασίλισσας  Ματθίλδης της Κανόσα(1046-1115) εστεμμένης από τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Ήταν η πιο ισχυρή γύναια του Μεσαίωνα, αφού κατείχε το μεγαλύτερο μέρος των Ιταλικών εδαφών βόρεια του κράτους της Εκκλησίας